FAPADLÓK

Háromrétegű padlók és kétrétegű padlók

 

Az utóbbi években a fa ismét népszerű anyaggá vált. A fapadló egy darab természetet hoz otthonába. A fapadló melegséget és nyugalmat áraszt, amely otthonosságot kölcsönöz bármely belső térnek. Ezenkívül nagyon praktikusak és alacsony karbantartási igényűek.

Kínálatunkban megtalálhatóak az úszó fapadlók, a ragasztott fapadlók, a háromrétegű fapadlók, a kétrétegű fapadlók, a tömör fapadlók és a parketták. A fapadló kiválasztásához itt talál útmutatót: Hogyan válasszunk fapadlót?

Keresés
megnevezés/ cikkszám
Megjelenített termékek: 250

 

 

obrázek sekce: 12279

 

Fapadlók

 

Mik azok a többrétegű fapadlók?

A többrétegű padlók szerkezete két vagy három egymáshoz képest keresztben összegyűjtött farétegből áll. A háromrétegű burkolatok esetében általában a padló alsó rétegét egy furnér képezi, a középső réteg tömörfa (fenyő / luc - gyártótól függően) és a felső rész a kopóréteg, ami általában egy minőséges nemesfából készül. A megjelenés szempontjából egy többrétegű fapadlón a legfontosabb az a fa, amely a kopóréteget képezi. A többrétegű padlók stabilabbak, mint a tömörfa padlók, jobban ellenállnak a hajlításnak, kidudorodásnak és repedéseknek. Kétségtelenül nagy előnye a könnyű fektetés, mert a legtöbb többrétegű fapadló már eleve reteszelő mechanikus csatlakozással van ellátva, ami lehetővé teszi a úsztatott fektetést, azaz ragasztás, csavarozás nélkül. Ha a padló megsérül, a reteszelő csatlakozásnak köszönhetően lehetőség van a padló szétszerelésére és a sérült panel cseréjére. A többrétegű padlók a tömörfánál tartósabb és stabilabb felépítésüknek köszönhetően, ha megfelelnek az alapvető méret- és műszaki követelményeknek, nem csak melegvizes padlófűtésre alkalmasak.

 

A fapadlók kikészítésének módszerei

A fapadló felülete mindig sima és meleg érzést nyújt járás közben. De az átfogó élmény mind az érzés, mind a megjelenés szempontjából a felületkezeléstől függ.

  • Lakkozott fapadlók

A fapadlóknak csodálatosan kell kinézniük, viszont ellen kell állniuk a napi leterhelésnek is. Ezért fontos a felület kezelése. A lakkozás megkönnyíti a padlótisztítást, a Kährs lakkozott padlói pedig magasfényű és ultramatt kivitelben is kaphatók. Hogy melyiket választja, az attól függ, hogy milyen minőségű fapadlót szeretne. A Kährs a piac legvékonyabb lakkját használja, amelyet a fa egyedi megjelenésének és fényének megőrzésére fejlesztettek ki. Általában a lakkozott felület jobban visszaveri a fényt, mint az olajozott felület. Ez alól kivételt képez az ultramatt lakkal kezelt fa - ennek köszönhetően a padló úgy néz ki, mintha kezeletlen, újonnan vágott fából lenne. A matt lakk felülete vastagabb, mint a szatén lakk felülete.

  • Olajozott fapadlók

Az olaj kiemeli a fa szerkezetét és rajzát, ugyanakkor kiemeli a természetes színét is. Az olajkezelés emellett megőrzi a padló természetes megjelenését. Az olajozott padlóknak több karbantartásra van szükségük ahhoz, hogy jól nézzenek ki és meghosszabbodjon az  élettartamuk.

 

Fektetési módszerek

  • Ragasztott

A burkolat az alaphoz rögzítve, azaz az alaprácsra vagy a párnákra ragasztva vagy csavarozva történik.

  • Click Rendszer

A padló nincs az aljzathoz rögzítve, hanem úgymond úszik a talajon. Így lehetőség nyílik modern mechanikus reteszelő zárral ellátott padló lerakására. Ez a fektetési mód különösen a többrétegű fapadlókra vonatkozik. A Kährs, a többrétegű faburkolatok vezető európai gyártója szintén a közelmúltban mutatott be egy innovatív reteszelő kötést. Ez a szabadalmaztatott Woodloc 5S rendszer.

Úsztatott fektetés esetén javasoljuk, hogy maga a padló alá minőséges hangszigetelő alátétet helyezzenek el, amely megakadályozza a kellemetlen lépészajt. Fontos, hogy az alátét alá nedvességzáró, ill. párafékező fólia kerüljön (PE fólia), amely megakadályozza a maradék nedvesség esetleges behatolását az aljzatból a padlóba.

A fapadlókkal kapcsolatos lépészaj elkerülése érdekében javasoljuk a svéd Kährs gyártó ALVT hablemez használatát. A legalkalmasabb alátét a fapadlók alá, amely padlófűtésre is ideális.

Próbálja ki, milyen lenne a Ön által kiválasztott padló az otthonában

Online tervező eszközünk segít Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb padlóburkolatot. Válassza ki a helyiséget, a falszínt és a padlót, majd alakítsa ki saját álmai otthonát. Az alkalmazás számos lehetőségének köszönhetően a képeket lementheti, kinyomtathatja vagy el is küldheti családtagjainak, barátainak.

Olvasson tovább cikkeket blogokból!