Világos, sötét vagy natúr padlót?

Ha padlóválasztás előtt áll, gondolkodjon el azon, hogy a kiválasztott padló milyen hatást fog kelteni a szobájában. Azt, hogy milyen hatással lesz a padló a szobájára, nemcsak a padló színe, hanem a szoba mérete és a beszűrődő fény mennyisége is meghatározza. Általában a sötetét árnyalatú padló képes elnyelni az ablakon beszűrődő fény egy részét. Ezért sötét árnyalatú padlókat a nagy, beüvegezett szobákba ajánljuk, mint például a nappali. A szobában elhejezett tárgyak ugyanis viszaverik a fénysugarakat, ami kiemelei a szobában lévő tárgyakat. A padló klasszikus és természetesen gyönyörű környezetet teremt a belső tér egyéb tervezési elemei számára.

Ha fapadlót szeretne az északra néző kisebb szobákba, akkor ajánlatos az olyan világos árnyalatú fapadlókból választani mint például a kőris, bükk, fehérített tölgy vagy a fehérre pácolt padlók. Sötét árnyalatú padlókat, mint például a jatoba, merbau, dió vagy a sötét páccal kezelt padlókat választhatnak a tágasabb déli fekvésű szobákhoz. A nagyon világos szábáknál azomban vigyázni kell a burkolat felületére. Különösen a lakkozott padlók okozhatnak nem kívánatos fényvisszaverődéseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a lakkozott padlókról. A Kährs gyár Lux és Lumen fapadlói ultra matt lakk felületkezelése nem tükrözi vissza a fénysugarakat, és kiemeli a fa természetességét.

Legfontosabb a padlóburkolat színe, amely nagyban meghatározza a belső tér atmoszféráját és a további kiegészítő berendezések, mint például a bútorok kombinálhatóságának lehetőségét. Minél színesebb padlóburkolat és extravagánsabb a szerkezete, annál nehezebb kiválasztani a hozzá színben leginkább illő bútorokat. Ha "igazi" faburkolatot választ, jó ha tudja, hogy egyes fafajok idővel megváltoztathatják a színüket. Például az egykor népszerű bükk fapadlóra kisebb az érdeklődés pontosan azért, mert idővel fokozatosan besárgul. Jelentős színváltozásra számíthat idővel a cseresznye vagy a dió fapadlóknál is