obrázek sekce: 6797

A VINYL EZER ARCA

A vinyl padlók nem csak a kiváló tulajdonságaik miatt olyan népszerűek, hanem a változatos dekorkínálat miatt is. Modern mintákat, színeket hozhatnak a belterekbe és sikeresen mintázzák a természetes anyagokat - így lehet a "vinyl" kő, csempe, parafa vagy fém hatású a padlón, de leginkább a fautánzat képviselteti magát. Ez a népszerűségének következő oka: a vinyl padló az egyébként anyagilag igényes burkolatok olcsóbb változata.
 

Klikkes csatlakozás a könnyebb fektetés érdekében

Bár a vinylt még mindig gyártják tekercsben is, amit az aljzatra végül ragasztanak, ez a fektetési forma idővel átadja helyét az úsztatott módon lerakott padlópaneleknek. Ezeket a lerakás során klikkes zárrendszer köti össze, ami sokkal egyszerűbb és gyorsabb a ragasztásnál. Ráadásul így a lerakást egy képzett ezermester is meg tudja oldani. Ha mindent előkészítünk, egy új vinyl padló lerakása csak néhány órát vesz igénybe. A megsérült részeket egy klikkes vinyl padlótípusnál sokkal könnyebb és gyorsabb kicserélni, mint a ragasztott padlónál.


Minden szobába

A vinyl padlók sikerrel alkalmazhatók az otthonunk bármely helyiségében. Kibírja a háztartásban élő állatok okozta károkat, a gyerekjátékokat és még egy irodai görgőszék karcolásait is a dolgozószobában. A fürdőszobában is tökéletesen használhatók, oda viszont érdemesebb a tekercsben lévő vinylt választani, mellyel minimálisra csökkenthető a hézagok száma, amelyeken keresztül a nedvesség behatolhat az aljzatba. Az impregnálás, amellyel a panelek széleit gyártás során alapból lekezelik, csak az enyhébb nedvesség ellen nyújt védelmet, mint például a tisztítás során. Tisztításához elegendő egy tiszta vízzel átitatott felmosórongy vagy száraz mop. Erős szennyeződés esetén lehetséges PUR felületkezelésű padlókhoz használható tisztítószert alkalmazni. A vinyl padlókhoz használt speciális szerek növelhetik a fényüket, de a szennyeződésekkel és porral szembeni ellenálló képességüket is.

NE TÉVESSZÉK ÖSSZE A LINÓLEUMMAL


Ma ezt a modern anyagot gyakran összetévesztik a linóleummal. De ehhez csak annyi köze van, hogy gyártásának kezdetén kizárólag tekercsekben állították elő. Ezzel véget is ér a hasonlóság. Míg a linóleum természetes eredetű, a vinil PVC-ből, azaz etilénből és nátrium-kloridból készül. A burkolat eredetét már a név is jelzi - a "vinyl" a polivinyl-klorid szó rövidített formája.


Egészségvédelmi tanúsítványok igazolják a biztonságot
Ha klasszikus vinyl padlót vásárol, ahogy ma a PVC burkolatokat nevezik, akkor nem kell attól tartania, hogy olyasmit visz haza, ami árthat. A jogszabályi előírások és a neves padlóburkolat-gyártók saját érdeke vezetett oda, hogy "régi ismerős" ftalátok, azaz lágyítók nélkül készüljenek az egészségre nem ártalmas polivinyl-klorid padlók.

És egyáltalán miért került ftalát a vinylbe? Emlékezzünk a régi bakelitlemezekre – kemények voltak, de törékenyek. És pontosan ez a vinyl burkolat. Tehát ha burkolatnak akarjuk használni, hogy rugalmas és járható legyen repedések nélkül, lágyítószereket és plaszticizálószereket kell hozzáadni. A lágyítószerek egyik széles körben használt csoportja pedig a káros ortoftalátok voltak. Az EU-ban azonban nagy volt az ellenérzés, így a felelős gyártók (Wineo, 1Floor) csakis non-toxikus lágyítószereket kezdtek el használni, és a mai vinyl burkolatokból származó kibocsátások gyakran alacsonyabb értékűek, mint amit a gyermekek egészségére vonatkozó szigorú szabványok határoznak meg.

A tanúsítványok garantálják az egészségügyi biztonságot, amelyek közül a legszigorúbbak a német és francia akkreditált laboratóriumok, például a Der Blaue Engel és a francia Émissions dans l’air intérieur által kiadott tanúsítványok. A KPP által importált padlók megfelelnek a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi szabványoknak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!