obrázek sekce: 6794

Honnan ismerjük fel a minőségi laminált padlót?

Ellenállóság szempontjából a nagynyomású laminált burkolatok többet bírnak, de magánhasználatra kétségtelenül elegendőek az egyenes laminált padlók, vagy a melamin laminátumok, amelyekben a díszpapírt egy melamin réteggel öntik le. Felhasználástól függően válassza ki majd a terhelési osztályt. Minél magasabb terhelési osztályt garantál a gyártó a padlóra, annál strapabíróbb és nagyobb közteri terhelést, forgalmat bír elviselni a padló. Ha van választási lehetősége, javasoljuk, hogy válasszon vízálló hordozó alapréteggel ellátott, nedvesség ellen impregnált élekkel, antisztatikus felületkezeléssel ellátott vagy padlófűtésre alkalmas burkolatot.

A klikkrendszer minősége is nagyon fontos. Szorosnak és erősnek kell maradnia nemcsak normál éghajlati viszonyok között, hanem azok változásai során is (pl. téli fűtés mellett szárazabb levegő). Ideális lenne, ha a vásárló a vásárlás előtt láthatná a padló egy részének lefektetését és annak illesztéseinek minőségét az üzletben. Részletesebben azonban a "laikus" ügyfél nem képes felismerni a klikkrendszer minőségét. Ideális olyan neves padlóburkolat-gyártók kiválasztására összpontosítani, akiknek padlói főleg speciális padlóstúdiókban és közvetlenül a padlóburkolatokra összpontosító üzletekben kaphatók.

 

Laminált padló tisztítása

A laminált burkolatok tisztításánál ügyeljünk a felmosórongy vagy mop alapos kicsavarására. Ideális a száraz módszer, azaz a porszívózás vagy a seprés. A vízhez speciális tisztítószereket lehet adni a laminált burkolatok karbantartásához, vagy egyéb, a felületet nem károsító PH-semleges szereket. Speciális, kiegészítő felületvédelmet biztosító polírozókra, bár vannak, alapvetően nincs szükség, hiszen a jó minőségű laminált burkolatok gyárilag kellően kezelt felülettel rendelkeznek.

Fontos megelőzni és megakadályozni, hogy kívülről szennyeződés (kövek, homok, agyag, hó, víz, sár stb.) kerüljön a helyiségbe. A durva szennyeződés megkarcolhatja a padlónk felületét, ami következtében a hézagokon keresztül a nedvesség, víz könnyen bejuthat  a padló belsejébe. A laminált padlót nem kell külön kezelni, pl. viaszolni vagy polírozni. Agresszívebb szennyeződések tisztításához soha ne használjon drótkefét vagy más durva és kemény anyagot, amely károsítaná a laminált padló felületét. A bútorok és a nehéz kiegészítők lábait célszerű puha filc- vagy műanyag alátéttel ellátni, a görgethető bútorokat pedig  W-típusú gumi kerekekkel felszerelni. A laminált padló még ilyen egyszerű alapápolás mellett is hosszú évekig képes Önt szolgálni. A nagynyomású laminált burkolatok egy része még gépi tisztítást is kibírja, de ezzel inkább a kereskedelmi szférában találkozhatunk.

 

A laminált padlók fektetése

A laminált padlóknál valamivel kevesebb lehetőség van a fektetést illetően. Ennek oka a padló többrétegű felépítése, amely mindig reteszelő hézaggal van felszerelve az úsztatott fektetés érdekében. Ezért az úszópadló kifejezést még ma is gyakran tévesen csakis a laminált padlóval társítják. A legtöbb kivitelezés tehát úsztatott  módon történik. Egyes esetekben, pl. nagyobb nedvességtartalmú helyiségekben vagy jobb hangszigetelési okokból, lehetséges az aljzatra ragasztani is. A laminált padlóknál azonban csak olyan részeket lehet a teljes felületre felragasztani, amelyek alján gyárilag zajcsillapító alátétlemez (ragasztott) van (legalábbis a legtöbb gyártó ajánlása szerint).

Szélsőséges éghajlati hatások (száraz x párás) esetén a ragasztott zajcsillapító alátét leválhat a laminált padlóról és a padló ezáltal lebeghet.  Az egész felületes ragasztásnál azonban különös figyelmet kell fordítani az aljzat  nedvességtartalmára, mert nem használunk párazáró fóliát. Az egyes laminált burkolatok klasszikus lerakásának alapvető  része a megfelelő hangszigetelés, azaz az lépészaj csökkentő alátét, amely megakadályozza a kellemetlen ütközési zajok kialakulását. A lépészajszigetelésnek számos fajtája kapható a piacon, valójában egy puha és rugalmas alátétről van szó, amelynek vastagsága körülbelül 2-3 mm. A szigetelő alátétek külön is megvásárolhatók, de sok esetben az alátétek a  padló részét képezik. A padló alá a lépészaj csökkentés mellett még párazáró fólia is kerül, amely  megakadályozza, hogy az aljzatból a nedvesség behatoljon a padlóba. 

A fektetési folyamat több ponton egybeesik más típusú burkolatok lerakásával. Javasoljuk, hogy ellenőrizze az egyes léceket, hogy nincsenek-e rajtuk hibák vagy sérülések. Bár minden panel többszakaszos ellenőrzésen esik át a gyártás során, alapvetően a legfontosabb ellenőrzési pont az utolsó, mégpedig a parkettázó szakember. Javasolt a padlót az adott helyiségben legalább 24 órával a fektetés előtt tárolni, hogy akklimatizálódjon. Az akklimatizáció során minden csomag becsomagolva marad. Az aljzat legyen sima, vízszintes, száraz, tiszta és kellően erős.

Higiéniai okokból a korábbi, meglazult vagy károsodott  burkolatokat (szőnyegek, linóleum, nagy hézagú csempék stb.) ajánlott eltávolítani. A padló és a helyiség fix pontjai (falak, fűtési csövek stb.) között is kellően széles tágulási hézagokat kell kialakítani, és a területet ajánlott megszakítani dilatációval. A tágulási hézagokat  ismét alkalmazzák a helyiség klímaváltozásai és a padlóburkolat esetleges minimális "elmozdulása" miatt. Optikai szempontból a burkolatot a helyiség legnagyobb ablakától (azaz az ablakkal szemben rövidebb oldal) a fény beesésének irányába javasolt lerakni. A második, szintén optikai szabály, hogy a lécek hosszú oldalait a helyiség leghosszabb oldalára merőlegesen kell lefektetni. A helyiség így nagyobb benyomást kelt, mintha a léceket a hosszú oldallal párhuzamosan fektetnénk le.

 

Olvassa el aktuális cikkeinket!