Honnan ismerjük fel a minőségi laminált padlót?

Ellenállóság szempontjából a nagynyomású laminált burkolatok többet bírnak, de magánhasználatra kétségtelenül elegendőek az egyenes laminált padlók, vagy a melamin laminátumok, amelyekben a díszpapírt egy melamin réteggel öntik le. Felhasználástól függően válassza ki majd a terhelési osztályt. Minél magasabb terhelési osztályt garantál a gyártó a padlóra, annál strapabíróbb és nagyobb közteri terhelést, forgalmat bír elviselni a padló. Ha van választási lehetősége, javasoljuk, hogy válasszon vízálló hordozó alapréteggel ellátott, nedvesség ellen impregnált élekkel, antisztatikus felületkezeléssel ellátott vagy padlófűtésre alkalmas burkolatot.

A klikkrendszer minősége is nagyon fontos. Szorosnak és erősnek kell maradnia nemcsak normál éghajlati viszonyok között, hanem azok változásai során is (pl. téli fűtés mellett szárazabb levegő). Ideális lenne, ha a vásárló a vásárlás előtt láthatná a padló egy részének lefektetését és annak illesztéseinek minőségét az üzletben. Részletesebben azonban a "laikus" ügyfél nem képes felismerni a klikkrendszer minőségét. Ideális olyan neves padlóburkolat-gyártók kiválasztására összpontosítani, akiknek padlói főleg speciális padlóstúdiókban és közvetlenül a padlóburkolatokra összpontosító üzletekben kaphatók.

 

Laminált padló tisztítása

A laminált burkolatok tisztításánál ügyeljünk a felmosórongy vagy mop alapos kicsavarására. Ideális a száraz módszer, azaz a porszívózás vagy a seprés. A vízhez speciális tisztítószereket lehet adni a laminált burkolatok karbantartásához, vagy egyéb, a felületet nem károsító PH-semleges szereket. Speciális, kiegészítő felületvédelmet biztosító polírozókra, bár vannak, alapvetően nincs szükség, hiszen a jó minőségű laminált burkolatok gyárilag kellően kezelt felülettel rendelkeznek.

Fontos megelőzni és megakadályozni, hogy kívülről szennyeződés (kövek, homok, agyag, hó, víz, sár stb.) kerüljön a helyiségbe. A durva szennyeződés megkarcolhatja a padlónk felületét, ami következtében a hézagokon keresztül a nedvesség, víz könnyen bejuthat  a padló belsejébe. A laminált padlót nem kell külön kezelni, pl. viaszolni vagy polírozni. Agresszívebb szennyeződések tisztításához soha ne használjon drótkefét vagy más durva és kemény anyagot, amely károsítaná a laminált padló felületét. A bútorok és a nehéz kiegészítők lábait célszerű puha filc- vagy műanyag alátéttel ellátni, a görgethető bútorokat pedig  W-típusú gumi kerekekkel felszerelni. A laminált padló még ilyen egyszerű alapápolás mellett is hosszú évekig képes Önt szolgálni. A nagynyomású laminált burkolatok egy része még gépi tisztítást is kibírja, de ezzel inkább a kereskedelmi szférában találkozhatunk.

 

A laminált padlók fektetése

A laminált padlóknál valamivel kevesebb lehetőség van a fektetést illetően. Ennek oka a padló többrétegű felépítése, amely mindig reteszelő hézaggal van felszerelve az úsztatott fektetés érdekében. Ezért az úszópadló kifejezést még ma is gyakran tévesen csakis a laminált padlóval társítják. A legtöbb kivitelezés tehát úsztatott  módon történik. Egyes esetekben, pl. nagyobb nedvességtartalmú helyiségekben vagy jobb hangszigetelési okokból, lehetséges az aljzatra ragasztani is. A laminált padlóknál azonban csak olyan részeket lehet a teljes felületre felragasztani, amelyek alján gyárilag zajcsillapító alátétlemez (ragasztott) van (legalábbis a legtöbb gyártó ajánlása szerint).

Szélsőséges éghajlati hatások (száraz x párás) esetén a ragasztott zajcsillapító alátét leválhat a laminált padlóról és a padló ezáltal lebeghet.  Az egész felületes ragasztásnál azonban különös figyelmet kell fordítani az aljzat  nedvességtartalmára, mert nem használunk párazáró fóliát. Az egyes laminált burkolatok klasszikus lerakásának alapvető  része a megfelelő hangszigetelés, azaz az lépészaj csökkentő alátét, amely megakadályozza a kellemetlen ütközési zajok kialakulását. A lépészajszigetelésnek számos fajtája kapható a piacon, valójában egy puha és rugalmas alátétről van szó, amelynek vastagsága körülbelül 2-3 mm. A szigetelő alátétek külön is megvásárolhatók, de sok esetben az alátétek a  padló részét képezik. A padló alá a lépészaj csökkentés mellett még párazáró fólia is kerül, amely  megakadályozza, hogy az aljzatból a nedvesség behatoljon a padlóba. 

A fektetési folyamat több ponton egybeesik más típusú burkolatok lerakásával. Javasoljuk, hogy ellenőrizze az egyes léceket, hogy nincsenek-e rajtuk hibák vagy sérülések. Bár minden panel többszakaszos ellenőrzésen esik át a gyártás során, alapvetően a legfontosabb ellenőrzési pont az utolsó, mégpedig a parkettázó szakember. Javasolt a padlót az adott helyiségben legalább 24 órával a fektetés előtt tárolni, hogy akklimatizálódjon. Az akklimatizáció során minden csomag becsomagolva marad. Az aljzat legyen sima, vízszintes, száraz, tiszta és kellően erős.

Higiéniai okokból a korábbi, meglazult vagy károsodott  burkolatokat (szőnyegek, linóleum, nagy hézagú csempék stb.) ajánlott eltávolítani. A padló és a helyiség fix pontjai (falak, fűtési csövek stb.) között is kellően széles tágulási hézagokat kell kialakítani, és a területet ajánlott megszakítani dilatációval. A tágulási hézagokat  ismét alkalmazzák a helyiség klímaváltozásai és a padlóburkolat esetleges minimális "elmozdulása" miatt. Optikai szempontból a burkolatot a helyiség legnagyobb ablakától (azaz az ablakkal szemben rövidebb oldal) a fény beesésének irányába javasolt lerakni. A második, szintén optikai szabály, hogy a lécek hosszú oldalait a helyiség leghosszabb oldalára merőlegesen kell lefektetni. A helyiség így nagyobb benyomást kelt, mintha a léceket a hosszú oldallal párhuzamosan fektetnénk le.

 

Olvassa el aktuális cikkeinket!


 

Professzionális lakberendezés svéd Kährs fapadlókkal

Professzionális lakberendezés svéd Kährs fapadlókkal

A Kährs története szinte mesébe illő: A dél-svédországi erdők mélyén, Nybro kisvárosában  működik több, mint 160 éve Európa legnagyobb fapadló…
Világos, sötét vagy natúr padlót?

Világos, sötét vagy natúr padlót?

Ha padlóválasztás előtt áll, gondolkodjon el azon, hogy a kiválasztott padló milyen hatást fog kelteni a szobájában. Azt, hogy milyen hatással lesz a…